A kondenzációs kazánok hatásfoka 109-110%, míg a jó minőségű hagyományos kazánoké 90% az öregebb 15-25 éves kazánok hatásfoka 40-60% körüli.
A kondenzációs kazánok fő találmánya, hogy a magas hőfokon távozó égési gázból vissza tudják tartani a meleg egy részét. Az egyébként a kéményen távozó 10-20 százaléknyi fűtési energiából így egy rész még hasznosul. Ezek a kazánok teljes mértékig a kinti levegőt használják fel, és általában modulációs technikával rendelkeznek, ami azt jelenti: fokozatmentesen igazítják a gáz égetését a környezeti igényekhez.

A kondenzációs kazán és a hagyományos kazánok hatásfoka között az igazán nagy hatásfokbeli különbség akkor van, amikor nincs túlságosan nagy hideg, mégis kell a fűtés. A kondenzációs kazán kisebb kihasználtságnál még hatékonyabban működik, míg a hagyományos kazánnak ilyenkor esik a hatásfoka.

A legnagyobb megtakarítást akkor jelenti a kondenzációs kazán, ha a lakás régi fűtési rendszere nagyon elavult már. Ilyen például, ha a lakásban ócska gázkonvektorok fűtenek, vagy pedig a kazán annyira kiszolgált állapotban van, hogy amúgy is le kell cserélni.
Itt van még egy tényező ami nem elhanyagolható. A biztonságos üzemeltetés kérdése.
A régi elhasználódott készülékek rendszerénél több kisebb esetlegesen nem kellő odafigyeléssel kezelt körülmény is balesetet tud okozni. A zárt rendszerű gázkazánok minimalizálják ezen körülmények befolyását a biztonságos működésre.

fdff

Számoljunk: mennyibe kerül az új fűtési rendszer?
Egy alsó közép kategóriás kondenzációs kazán és új fűtési rendszer felszerelése egy 50 négyzetméteres téglalakásban, ahol eredetileg gázkonvektorok üzemeltek, hozzávetőleg 850 ezer forintba kerül.
Nagyoltan, de reálisan számolva ebből 250.000 Ft a kazán, 30.000 a gáz tervezés, 20.000 a fűtési terv, 250.000 a szerelvények, radiátorok ára, 150.000 a fűtési rendszer kivitelezése, 150.000 az égéstermék-elvezetés kivitelezése, 50.000 a gáz le- és bekötése.

Számoljunk: hogyan térül meg?
Ha azt feltételezzük, hogy elavult kazánt, illetve fűtési rendszert cseréltünk le kondenzációs kazánra 20-30 százalékkal is csökkenthető az éves gázfogyasztás. Ezzel az éves átlagos energiafelhasználás 10-15 százaléka megtakarítható, ami egy fűtési szezonban 50-70 ezer forintot jelenthet.

A beruházás megtérülése 5-10 év között van (ha drágul a gáz ára, akkor ez tud csökkenni). Ha a megtérülési idő többre jön ki, mint a kazán várható élettartama, akkor válasszunk másik kazánt vagy olcsóbb fűtést.